Musiikkitalon Kuoro

Kuoron tarina

Vuosia sitten, kun Musiikkitaloa vielä toivottiin ja suunniteltiin, monilla oli mielessä myös korkeatasoinen kuoro, joka olisi ihan yhtä luonteva osa Musiikkitalon toimintaa kuin orkesterit ja Sibelius-Akatemia.

Talon komeiden avajaisten jälkeen toimijat kokoontuivat pohtimaan mahdollisuutta perustaa Musiikkitaloon sopiva kuoro. Laadimme mallin, suunnitelman, toiveita, odotuksia sekä kartoitimme riskejä ja karikoita. Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Sibelius-Akatemia ja Musiikkitalo päättivät koota yhteen eteviä laulajia noin 80 laulajan sinfoniakuoroksi, jolla olisi luonteva yhteys Musiikkitalon toimijoihin.

Kuoron ensimmäisen viisivuotiskauden 2012-2017 taiteellisena johtajana toimi kuoron perustajajäsen säveltäjä Tapani Länsiö.

Ensimmäiset konsertit syksyllä 2012

Aluksi sovittiin ohjelmisto syksylle 2012: syyskuulle Brahmsin Ein deutsches Requiem yhdessä RSO:n ja Jukka-Pekka Sarasteen kanssa sekä Beethovenin 9. sinfonia HKO:n ja Leif Segerstamin kanssa joulun alla. Sitten etsintäkuulutettiin kauniisti laulavia ja kuoron toimintaan sitoutumaan halukkaita kuorolaisia.

Yli 400 hakijaa

Yli 400 kokelaan joukosta valikoitui runsaat 80 laulajaa, joiden kanssa aloimme tammikuussa 2012 etsiä ja luoda kuoron sointia, tapaa laulaa kauniisti sekä kulttuuria toimia yhdessä ja kokea elämyksiä – ei vain konserteissa vaan myös jokaisessa harjoituksessa.

Harjoitukset ja kotityöt

Harjoittelemme yhdessä noin joka toisena sunnuntai-iltana, kotitöitä on runsaasti. Musiikkitalon kuoro on yli sadan ihmisen uuttera yritys luoda Musiikkitalolle kuoro, joka luontevasti asettuu suunnittelemaan ja laulamaan konsertteja Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. Myös Sibelius-Akatemian opiskelijoille on jo ollut kuorosta iloa ja hyötyä.

Hymnien yö, kuoron oma a cappella -konsertti

Suunnitelmia orkestereiden kanssa on vuosien päähän ja laulamme kausittain myös oman a cappella -konsertin. Ensimmäinen kuoron oma konsertti ”Hymnien yö” kuultiin Musiikkitalossa myöhään Pyhäinpäivän iltana, lauantaina 3. marraskuuta 2012.

Noora Oksanen suunnitteli naisten kuoroasut

Musiikkitalon kuoroa perustettaessa mietimme totta kai myös Kuoron esiintymisasuja. Asujen suunnitteluhaasteeseen tarttui vestonomiopiskelija Noora Oksanen Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Hän suunnitteli naisten asut lopputyönään.

Suunnittelutyön aluksi Noora kuunteli Kuoron toiveita ja tutustui Musiikkitalon arkkitehtuuriin, erityisesti konserttisalin materiaaleihin, valoihin ja väreihin. Noora vieraili Kuoron harjoituksissa ja tutustui tavoitteisiimme.

Puvut suunniteltiin sointumaan yhteen konserttisalin ja frakin kanssa

Päätimme yhdessä, että miesten esiintymisasuksi tulee frakki ja naisille suunnitellaan ja toteutetaan omat puvut. Naisten pukujen oli sovittava Musiikkitalon konserttisaliin sekä yhteen frakin kanssa. Puvut eivät saisi kiristää, laahata, hiostaa tai rypistyä, vaan niiden tulisi olla helppohoitoisia, sopia monelle vartalolle sekä näyttää arvokkaalta.

Intensiivisen pukujen suunnittelutyön kruunasi ensikonserttimme syksyllä 2012, jossa pääsimme esiintymään uusissa, kauniissa kuoroasuissamme.